top of page

Пројекат

Месец и ја

О пројекту „Месец и ја“

Пројекат „Месец и ја“ организовале су наставница српског језика и књижевности Драгана Јањић и библиотекарка Слађана Галушка са ученицима  V1 и V2 у септембру и октобру 2019. 

 

Кроз активности пројекта ученици су тумачили књижевноуметничка дела „Поход на Мјесец“ Бранка Ћопића и „Бајка о дечаку и Месецу“ Стевана Раичковића, а затим су ова дела тематски и мотивски повезана  са обележавањем 50 година од одласка човека на Месец.

Ученици су добили задатке  да кроз различите форме представе дела која су читали, као и да пронађу  информације и занимљивости о Месецу као небеском телу и о Мисији „Аполо“. 

Осим ових задатака, ђаци су писали вести у вези са дешавањима током пројекта, илустровали приче које су читали, писали су саставе и цртали на тему „Месец и ја“. Међу радовима је било и фантастичних и научнофантастичних остварења и једна бајка инспирисана митолошким песмама које су обрађиване на часовима.

 

Кроз обраду теме успостављена је међупредметна корелација. Повезани су садржаји више предмета: Географије (Месец као небеско тело), Ликовне културе (ученици цртају илустрације текстова које читају или својих литерарних остварења), Музичке културе (ученици проналзе композиције инспирисане темом Месеца), Технике и технологије (израда макете ракете) и Информатике и рачунарства.

На странама Месец, Мисија Аполо и Месец и ја постављени су ђачки радови: текстови на падлет табли, вести, састави на различите теме, презентације и видео прилози. 

На страни Месец у књижевности постављени су прилози о причама које су ученици читали, мапа ума и пет квизова кроз које могу да провере своје знање и забаве се.  

 

На једном часу ученици су презентовали радове настале кроз решавање задатака, обнављали су знање стечено на претходним часовима и упознали се са радовима ученика другог одељења.

Организован је и посебни јавни час на ком су пред ученицима сва четири одељења петог разреда презентовани ток и продукти пројекта.

Основна школа „Свети Сава“ Београд

bottom of page